تعیین رویشگاه گونه های چوبی صنعتی و نیمه صنعتی مناطق خشک و نیمه خشک مدیترانه ای در استان چهارمحال و بختیاری با استفاده از GIS و RS

كارفرماي طرح: ریاست جمهوری شورای پژوهش های علمی کشور

تاريخ شروع:24/10/1381

تاريخ اختتام: 28/9/1385

همكاران طرح: رسول مهدوي نجف آبادي، سعيد پورمنافي، عليرضا سفيانيان، حميد رضا كريم زاده، سعيد سلطاني كوپايي

با توجه به اهميت جنگلهاي مناطق خشك و نيمه خشك توليد چوب براي رفع نياز كشور به اين محصول، اتخاذ خط مشي مناسب جهت جلوگيري از سير نزولي كميت و كيفيت جنگلهاي زاگرس ضرورت دارد. اين تحقيق جهت تعيين رويشگاه بالقوه چهار گونه جنگلي صنعتي زيتون ( Olea europea) كاج بروتسيا (Pinus brutia) سرو ناز (Cupressus sempervirens var cereiformis) و سدر لبنان (Cedrus libani) كه مختص اقليم مديترانه مي باشد، با استفاده از فن آوري RS & GIS انجام گرفت. مطالعه در كل استان چهارمحال و بختياري انجام شد. مساحت استان در حدود 1653300 هكتار بوده و منطقه جنگلي آن بالغ بر 320،000 هكتار مي گردد. مراحل انجام كار در اين تحقيق به ترتيب : جمع آوري اطلاعات و نقشه هاي پايه موجود، رقومي نمودن نقشه هاي توپوگرافي با مقياس ١:25000 توليد لايه هاي اطلاعاتي مختلف مثل: شيب، طبقات ارتفاعي و جهت شيب، تقسيم بندي اقليمي، انجام رگرسيون براي توليد آمار هواشناسي لازم با استفاده از DEM منطقه، مثل همدماهاي ساليانه، همباران ساليانه، هم مينيمم مطلق دما، هم ماكزيمم مطلق دما، رطوبت نسبي سالانه و رطوبت نسبي ماههاي خشك رقومي نمودن نقشه هاي خاك از منابع مختلف و تشكيل بانك اطلاعاتي خاك با لايه هاي واحد اراضي، عمق خاك، بافت خاك، EC, pH, CaCO3 ساخت لايه هاي كاربري اراضي، شبكه آبراهه هاي اصلي، فرعي و لايه درياچه ها ، باتلاقها و مردابها و توليد لايه كاربري اراضي از طريق آناليز داده هاي رقومي ماهواره اي ETM+ در كلاسهاي مورد نياز و همچنين بررسي صحت آن از طريق كنترل صحرايي با GPS . نيازهاي اكولوژيكي تعدادي از گونه هاي منطقه مديترانه بررسي گرديد و چهار گونه زيتون، كاج بروسيا، سرو ناز و سدر لبنان براي منطقه انتخاب شد. نيازهاي اكولوژيكي گونه ها با لايه هاي مختلف مقايسه و با استفاده از دو منطق BOOLEAN و FUZZY رويشگاه گونه هاي مذكور در استان چهار محال و بختياري تعيين گرديد.