تعیین سطح زیر کشت پنبه در شهرستان ساوه با استفاده از داده های ماهواره ای IRS و SPOT

كارفرماي طرح: اداره كل پنبه و دانه هاي روغني

تاريخ شروع: 25 /11/1383

تاريخ اختتام: 22/5/1385

همكاران طرح: عليرضا سفيانيان، سعيد پورمنافي، حامد طاووسي، ادشير خسروي، مجيد شبان

براي تعيين سطح زير كشت پنبه منطقه ساوه، از داده هاي رقومي ماهواره هاي SPOT-5 فرانسه به صورت برنامه ريزي شده، IRS-1D و 1C هند و سنجنده استر استفاده شد. تصحيحات مختلف شامل هندسي، اتمسفريك راديومتريك بر روي تصاوير مختلف اعمال گرديد. در اين مطالعه پيش پردازشهاي لازم و آناليزهاي مختلف از جمله آناليزهاي تركيبات مربوط به تصاوير سري زماني و همچنين نمونه برداريهاي واقعيات زمين صورت گرفت. با انتخاب نواحي تعليمي مناسب در تصاوير مختلف اقدام به طبقه بندي تصاوير گرديد. براي تفكيك پنبه از كشتهاي موجود و باغات منطقه تركيب كاذب رنگي از باندهاي مختلف سه ماهواره است. با تشكيل جدول ماتريس خطا، دقت كلي طبقه بندي ٩٢ درصد و كاپاي كلي ٨٥ درصد به دست آمد. مساحت زير كشت پنبه براي سال زراعي ١٣٨٣ حدود ٢٧٢٢ هكتار تعيين گرديد.

داده هاي سنجنده استر با داشتن باندهاي متعدد از كارايي بيشتري نسبت به داده هاي ماهواره IRS دارد. داده هاي اسپات هم به تنهايي كارايي زياد براي هدف پروژه نداشت اما تركيب آنها با يكديگر توان تفكيك و دقت كار را در حد قابل توجهي افزايش داد. انديسهاي گياهي مختلف در تفكيك مزارع پنبه و يا باغات كاربرد زياد ندارد.